Svensk musik

Att Sverige är känt för sin musik är ett faktum. Svensk musik har varit en exportvara sedan tiden då ABBA var på tapeten och det finns ett begrepp som heter “det svenska musikundret”. Detta syftar helt enkelt till den stora produktion av musik i världsklass som äger rum i Sverige, i proportion till hur många som bor här. Men det har ju inte alltid varit så. Hur har vår musikhistoria egentligen sett ut? Och hur såg det ut före den svenska musiken blev en exportvara? Det och mycket mer kan du läsa om i den här artikeln som kommer behandla den svenska musiken – från klassiskt till pop. Det är mycket som ska gås igenom, så det är bäst att vi sätter igång! Först och främst måste vi titta på den svenska folkmusiken, som hör den gamla tidens Sverige till, och som oftast inte har någon upphovsman.

Vissa definierar folkmusik som sådant man spelade på landet, närmare bestämt ute i byar runtom i Sverige. Den här typen av musik härstammar ifrån perioden mellan 1600-tal till 1800-tal i Sverige, och har sedan dess kommit att utvecklas i flera olika undergenrer. Enligt tradition finns det inget slagverk i folkmusik, vilket började med att man förbjöd militära instrument att delta överhuvudtaget. Denna tradition lever kvar än idag – med några få undantag. Ofta är musiken en så kallad bruksmusik som används i samband med pardans. Folkmusik förekommer bland annat i rytmerna hambo, vals, polka och schottis. Folkmusiken lever vidare än idag, och är populär inte minst i hembygdsföreningar, på traditionella firanden som midsommar, på danstävlingar, men också i kraft av att vara en underbar musik som många gillar att lyssna på, helt enkelt. Nu till den klassiska musiken.

Klassisk musik i Sverige

Parallellt med folkmusiken utvecklades också den klassiska musiken i Sverige, en komponerad musikart som kom att befästa sig framför allt i de högre skikten i mer urbana miljöer. Den svenska musikskatten från den här tiden är ganska okänd på ett internationellt plan, men åtminstone hemma i Sverige finns det några namn som brukar dyka upp i sammanhang som handlar om svensk klassisk musik. Bland dessa hittar vi Hugo Alfvén, som har skrivit den berömda musiken till Peer Gynt. Den klassiska musiken finns också i en nyare tappning, i modernismen, där vi hittar namn som Hilding Rosenberg. På den klassiska musikens bord hittar vi dock tyvärr, som sagt, inte särskilt många internationellt erkända klassiska musiker. Och återväxten på klassiska musiker är hotad i Sverige. Det är helt enkelt för få barn som vill spela ett instrument på klassiskt vis.

Pop i Sverige

Det mest kända svenska bandet genom tiderna är naturligtvis ABBA. Det bestod av Anni-frid Lyngstad, Agneta Fältskog, Björn Ulvaeus och Benny Andersson, och namnet ABBA kommer ifrån den första bokstaven i varje namn. De slog igenom 1974 med låten Waterloo, med vilken de vann Eurovision Song Contest, en bragd som andra svenska musiker har lyckats med fem gånger utöver ABBA. Med ABBA började det svenska musikundret, men den svenska musiken fortsatte efter deras enorma framgångar att växa i allmänhet. Under 80-talet kom Roxette, som också nådde framgångar som syntes på världsnivå. Det är ingen överdrift att säga att ABBA banade väg för den svenska musikindustrin efter detta, och att det är tack vare detta band som Sverige överhuvudtaget hamnade på popmusikens världskarta. Nu väntas en återförening av bandet och det återstår att se vad den kan innebära!

Nutida svensk musik: Zara Larsson

Även samtida svenska artister lyckas stort på ett internationellt plan. En av dessa är Zara Larsson, född 1997, som dök upp på kartan genom att vinna TV-programmet Talang. Riktigt stor på ett internationellt plan blev hon dock med låten Uncover, som toppade de nordiska listorna och låg på topp tio i flera europeiska länder. Som yngsta artist någonsin har hon vunnit två Rockbjörnar, och detta på en och samma upplaga av galan, ¨r 2013. Det kan gå hur långt som helst för den här fortfarande mycket unga artisten, och även om hennes karriär skulle ta slut imorgon, är det en fantastisk bragd att ha tagit världsmarknaden med en sådan storm som Zara Larsson har gjort. Vi får se vad nytt som kommer att hända henne, och andra duktiga svenska artister. En sak är säkert – framtiden ser definitivt ljus ut!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *