Svensk litteratur

Ett av de mest prestigefyllda priserna man kan få som författare är Nobelpriset i litteratur. Sedan Nobelprisets instiftande har totalt 8 svenskar vunnit priset. Den första svensk att vinna det ärofyllda priset var Selma Lagerlöf. Selma Lagerlöf föddes år 1858 på Mårbacka i Värmland och är en av Sveriges mest uppskattade och framgångsrika författare. Hon släppte sin första bok, “Gösta Berglings saga”, när hon var 33 år gammal och hon har även skrivit “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” och “Jerusalem” med flera. Lagerlöf vann Nobelpriset i litteratur år 1909 med motivering som påvisade hur hennes diktning var ädel idealitet, hade fantasirikedom och hur hon själfullt framställde sina verk. År 1914 blev Selma Lagerlöf invald i den Svenska Akademien och hon blev därmed den första kvinnliga medlemmen. Selma dog senare i sitt hem på Mårbacka år 1940.

Förutom Selma Lagerlöf har även följande svenskar vunnit Nobelpriset i litteratur: Verner von Heidenstam år 1916, Erik Axel Karlfeldt år 1931, Pär Lagerkvist år 1951, Nelly Sachs år 1966, Eyvind Johnson och Harry Martinson delade på priset år 1974 och Tomas Tranströmer fick det år 2011. Dessa författare har bidragit till den svenska litterära historien och kulturen. Våren 1998 höll SVT en omröstning för att utse 1900-talets mest betydelsefulla böcker. Första platsen gick till Utvandrar-sviten av Vilhelm Moberg, andra platsen till eposet “Aniara”, vilket bestod av 103 sånger och var skrivet av diktaren Harry Martinsson. Tredje platsen gick till Frans G Bengtssons “Röde Orm”. På fjärde plats kom Astrid Lindgrens “Pippi Långstrump” och på femte plast kom Per Anders Fogelströms Stad-sviten. Sverige har haft många betydelsefulla författare genom åren. Nedan är ett urval av de som haft extra stor betydelse, både för den svenska och internationella litteraturen.

Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg föddes år 1898 i Moshultamåla, Småland. Han var en svensk författare, journalist och dramatiker, och skrev en del under pseudonymen Ville i Momåla. Moberg hade ett stort intresse för att läsa och skriva. Första gången han blev publicerad var han enbart 13 år gammal. Då deltog han i tidningen Brokiga blads novelltävling där han hamnade på artonde plats. Under första världskriget studerade Moberg vid folkhögskolan i Grimslöv. År 1919 tog Moberg anställning som volontär på Vadstena Läns Tidning, där han fick chansen att publicera sina berättelser. De här berättelserna släppte han under pseudonymen Ville i Momåla. Det var först flera år senare, 1927, som han släppte sin första roman, Raskens. Raskens blev Mobergs stora genombrott. Hans mest kända verk förutom Raskens är Utvandrarserien. Den beskriver en grupp människor när de utvandrar från Småland till USA. Moberg dog år 1973.

August Strindberg

August Strindberg föddes år 1849 i Stockholm. Han var författare, bildkonstnär och dramatiker. Strindberg tog examen vid Stockholms lyceum år 1867 och påbörjade därefter studier vid Uppsala universitet. Hans studiegång vid universitetet kantades av och till av pengaproblem och en del problem med lärarna då han ständigt bråkade med dessa. Under studietiden hade Strindberg börjat skriva och även om han aldrig tog någon akademisk examen blev hans författartalang upptäckt och uppmärksammad av kung Karl XV. Strindberg anses vara en av de mest betydelsefulla författarna i svensk litteratur. Hans stora genombrott var Röda Rummet som gavs ut år 1879. Denna bok skildrar hans enkla liv i 1800-talets Stockholm. Med denna roman börjar naturalismen, vilken var en litterär rörelse som var en radikal form av realism och en genre inom svensk litteraturhistoria. Förutom Röda Rummet har Strindberg skrivit Giftas, Tjänstekvinnans son, En dåres försvarstal med flera. Strindberg dog 1912, 63 år gammal.

Astrid Lindgren

Astrid är Sveriges mest folkkära författare genom tiderna. Astrid föddes år 1907 i Vimmerby i Småland. Hon var en svensk barnboksförfattare, sångtextförfattare samt manusförfattare. Astrid Lindgren har aldrig vunnit Nobelpriset i Litteratur men har tilldelats ett stort antal internationella och nationella priser för sina böcker, bland annat Svenska Akademiens stora guldmedalj. Astrid Lindgrens böcker och sagofigurer är kända världen över. Hon har skrivit böcker om den självständige Pippi Långstrump som har en apa och häst och leker med Tommy och Annika. Hon har även skrivit flera böcker om den busige men snälle Emil i Lönneberga, som alltid hittar på hyss. Hennes böcker har översatts till flera språk och många av hennes böcker har även filmatiserats. Bland dessa hör till exempel Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn och Madicken. Astrid Lindgren dog år 2002, hennes begravning fick stor uppmärksamhet och var så nära man kan komma en statsbegravning.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *