Svensk bio – uppmärksammad både för filmer och regissörer

Vi får inte glömma de starka karaktärer som lyft svensk bio under alla år. Bland barnfamiljer, nykära tonårspar och filmentusiaster skymtar tre minst sagt konkreta exempel på individer som fått svensk biofilm att glänsa – Ingmar Bergman, Victor Sjöström och Gunnar Hellström. Ingmars namn är nog det som klingar mest bekant i de flestas öron. Mestadels var han känd som filmregissör, men han hade även uppgifter som manusförfattare, teaterchef och dramatiker. Under sin karriär hann han alltså med det mesta man kan tänka sig innan han gick bort i slutet på juli år 2007. Även Victor Sjöström har haft en betydelsefull roll inom svensk kultur och satt även på tronen som skådespelare under en lång period. Sjöström gick bort i Stockholm år 1960, vilket blev en enorm tragedi för många kulturälskare i Sverige. Sist men inte minst har vi Gunnar Hellström, som även han var mycket berömd för sitt skådespeleri.

Det är fredagkväll och salongen är fylld till bredden av människor, popcorn laddat i sina stora pappkoppar och stora filmdukar. Vi tittar intresserat på det som serveras framför oss på den vita duken, men reflekterar sällan över skapandet. Berömda regissörer och skådespelare kommer och går mest hela tiden, en del lägger vi knappt märke till medan andra är svåra att sudda ut. Ovanstående filmregissörer och skådespelare har gått bort, men lever fortfarande kvar idag, både i minnet, på duken i salongerna och som meningar på våra läppar. De tre ovanstående männen hittade sitt rätta essä bland manuskreationer och skådespelande, något som syntes i engagemanget och tog det svenska folket med storm. Vidare har de haft en otrolig inverkan på svenska biografer – lilla landet lagom som kantas av jantelag och “inte för mycket, inte för lite” har stött på tre fantastiska producenter som struntade i allt vad lagom heter.

Modern teknik slår inte kreativt skapande

Det visar sig på många ställen att 3D-effekter och den nya datortekniken inte slår väl genomtänkta idéer och noggrant sammansatta handlingar. Detta gynnar självklart gamla regissörer och visar att de mycket riktigt lyckats med att sätta sin prägel på svensk film. De som föds idag hör fortfarande namnet Ingmar Bergman – i klassrummet, på släktfikat och i videobutiken. De gamla regissörerna och skådespelarna lever kvar och branschen förblir mångsidig. Att lyckas inom branscher som inte har något rätt eller fel, utan enbart bedöms av åskådarnas tycke får personer att leva vidare länge, något som Bergman tidigt snappade upp. Gemensamt för samtliga regissörer som det skrivits om i denna artikel är att de simmat lite mot strömmen och tagit mer hjälp av sitt självförtroende än en annan hjälpande hand. I det långa loppet är detta något som gynnat dem till varje pris.

Folk från utlandet väljer en karriär i Sverige

Flera kända filmskapare och regissörer har under en lång tid valt att skapa sig en karriär i Sverige. Inte minst Colin Nutley tog beslutet att ta sitt pick och pack och bli verksam i vårt avlånga land. Han är gift med skådespelerskan Helena Bergström och tillsammans har de skapat en drös olika filmer. Välkänt är att hon allt som oftast spelar huvudrollen i de filmerna Nutley skapar. I skrivande stund är Colin Nutley verksam med en ny serie som ska visas på olika TV-kanaler runt om i landet. I de olika rollerna ser vi, som mycket ofta, Helena Bergström och även Molly Nutley. Den nya serien är döpt till “Bröllop, begravning och dop” och kommer att ha premiär på Cmore under 2019. Även Nutley är ett exempel på en filmregissör som gått tillbaka till det traditionella filmskapandet, och återvänt till klassiska och välkända miljöer.

Popcorn på golvet och framgångsrika filmstjärnor

Vi i Sverige värnar om våra biografer. Oavsett om man ser det som ett härligt fredagsnöje eller betraktar filmerna som ett stort intresse är biograferna vår moderna tids största kulturella intresse. Svensk bio passar för alla – vilken dag i veckan som helst, under den kalla vintern eller den soliga sommaren. Allas intressen är lika viktiga och ett stort utbud av filmer finns för den som vill roa sig utanför hemmet. Våra gamla filmstjärnor lever kvar bland popcorn på golvet och vår svenska biokultur präglas ständigt av en modernisering av dessa stjärnor. Ingmar Bergman lever kvar på våra läppar och förs över till våra unga samtidigt som en kombination av 3D-effekter, häftiga, välkända miljöer och mumsande på snacks gör de svenska biograferna till en sann upplevelse. Här är allt välkommet och inte minst bevarat, det lyfter atmosfären och gör upplevelsen helt fantastisk.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *