Konst i Sverige

I den här artikeln får du en överblick av konsten i Sverige. Det kommer att handla om svenska konstnärer, svenskt mode, svenska gallerier och den internationella påverkan som svensk konst har haft och tagit emot under åren. Först ut är en svensk konstnär som har betytt enormt mycket för utvecklingen av svensk konst: Marie-Louise Ekman, som föddes 1944. Ekmans konstnärskap består av måleri och film, och kretsar kring teman som identitet, sexualitet, drömmar och fenomen i vardagen. Filmerna har en experimentell stil, med långa sekvenser. Hon har också varit chef för Kungliga Dramatiska Teatern mellan 2009 och 2014 och förutom detta har hon varit professor vid Kungliga Konsthögskolan. Detta var hon mellan 1999 och 2008, alltså i nästan 10 år.

En annan svensk konstnär som har varit otroligt viktig för konstens utveckling i Sverige är inte samtida, utan levde mellan 1862 och 1944. Det är Hilma af Klint, och hon var såväl konstnär som teosof, och framför allt en nyskapare inom abstrakt måleri i Sverige. Hon var med i en grupp som kallade sig själva “de fem,” som utförde seanser och studier i Nya Testamentet. Med hjälp av de spirituella upplevelser som dessa aktiviteter resulterade i för Hilma af Klint, fick hon idéer till de målningar som är så karaktäristiska för hennes stil. Hilma af Klint är en av de många konstnärer som först lång tid efter sin död har fått den uppmärksamhet som motsvarar hennes verks betydelse.

De bästa gallerierna i Sverige

För konstälskare är det förstås viktigt att hitta till de allra bästa gallerierna. På denna punkt är det ganska tydligt att Stockholm är överlägset. Ett av de gallerier som har koll på samtiden, och som dessutom representerar den i utställningar i en fantastisk byggnad, är galleriet Artipelag. Det ligger på Värmdö, och förutom ett galleri är det dessutom en designbutik och restaurang. Lars Bohman Gallery kan stoltsera med att vara Stockholms största, och här trängs konst från både utländska och svenska konstnärer. Galleriet ligger på Östermalm och ställer ut allt från måleri och skulptur till videokonst. Ytterligare ett galleri värt att nämna är Anderson/Sandström på Hudiksvallsgatan 6 i Vasastan. Här kan du hitta både konst från välkända och okända skapare.

Svenskt mode

Det svenska modet och svensk design av andra typer av objekt i Sverige hänger tätt ihop, och delar karaktärsdraget av att vara minimalistiskt. Inte allt mode, men många svenska varumärken har denna look. Bland de märken som kan beskrivas på detta sätt har vi förstås Acne, Filippa K, Carin Rodebjer och Whyred, för att bara nämna några. Dessa designers har en prislapp i mellanklassen; det vill säga inte extremt dyrt, men dyrare än billigt. Svenskt mode går att handla både online och i fysiska butiker och de allra flesta av de större modebutikerna finns i Stockholm, men även Göteborg och Malmö erbjuder en del shopping av svenskt mode. Den svenska stilen hänger tätt ihop med de övriga skandinaviska ländernas mode.

Internationella influenser i den svenska konsten

I olika epoker har den svenska konsten influerats av olika internationella rörelser. Det går att se en skiljelinje i och med andra världskriget, då influenserna före främst kom från Europa, medan stilarna och riktningarna efter andra världskriget i en allt högre grad importerades från USA. Före andra världskriget kan tas upp namn som den ovan nämnda Hilma af Klint. Men också konstnärer som Gösta Adrian Nilsson och Nils von Dardel var viktiga för den här tidens konst, som i stora drag har kommit att kallas modernistisk. Den svenska konsten fick ett rejält internationellt uppsving i och med slutet av andra världskriget, och spridning av konsten till alla klasser blev en del av det svenska folkhemsprojektet.

Konst i Sverige idag

Idag domineras konstvärlden i Sverige av några betydelsefulla gallerier, men ett enormt stort antal intressanta konstnärer finns på kartan. Karin Mamma Andersson är en otroligt inflytelserik verksam konstnär, Jockum Nordström en annan. Den svenska konstvärlden påverkas, som den alltid har gjort, idag starkt av de ekonomiska fluktuationerna, och icke-etablerade konstnärers största problem är många gånger finansiering. Det går helt enkelt inte alltid att tjäna pengar på sitt konstnärskap. Många är därför hänvisade till ett arbete inom inom ett annat yrke, och ett konstnärligt utövande begränsat till fritiden. Framtiden får utvisa hur konsten kommer att utvecklas i Sverige, men en sak är säker – konsten är inte isolerad från andra samhälleliga tendenser. Det kan den inte vara.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *