Det svenska köket

Sverige har flera mattraditioner och allt eftersom åren har passerat, så har dessa traditioner förändrats. Samtidigt har mycket av “det gamla” fortfarande hållit sig kvar. Svenskarna har hämtat mycket av inspirationen ifrån andra länder när det gäller matlagningen och speciellt i dagens samhälle så äter vi svenskar mycket mer varierat och med influenser ifrån världens alla hörn. Men vad räknas egentligen som svensk mat, och vad kan man förvänta sig av det svenska köket om man aldrig tidigare ätit svensk mat? Vad innebär egentligen begreppet “svensk husmanskost”? Det och mycket mer ska vi titta närmare på i denna artikel. Kanske kan du lära dig något nytt! Vi börjar med att titta på Sverige under krigstiden.

Förr fick man tillaga de råvaror som fanns att få tag på under just den säsongen, och under krigstider gällde det att vara kreativ. Sverige har visserligen inte varit i krig på över 200 år, men det betyder inte att vi inte påverkas av andra krig som pågår runt omkring oss. Både under första och andra världskriget så rådde det matbrist i Sverige, och under den tiden införde man något som kallades ransonering. Ransoneringen innebar att man fördelade maten till befolkningen via kuponger som delades ut. Ett hushåll kunde till exempel få en kupong för bröd, en kupong för mjöl och en för smör och sedan var det upp till var och en att göra det bästa av situationen. Då gällde det verkligen att vara kreativ!

Svensk husmanskost

Svensk husmanskost är ett begrepp som man ofta hör när man talar om det svenska köket. Så vad innebär då detta egentligen? Ordet härstammar från ordet “husman”, och en husman var den person som förr i tiden ägde ett litet hus med tillhörande jord/mark. På den tiden var det ett begrepp som stod för enkel och billig mat som man åt ute på landsbygden. Nu för tiden innebär husmanskost i stort sätt traditionell svensk mat som man äter till vardags, som inte innehåller så dyra råvaror och som gör att man blir mätt. Genom åren har dessa klassiska rätter modifierats på olika sätt för att anpassas efter dagens tidsanda och hälsoaspekter, vissa ingredienser har lagts till och vissa har tagits bort.

Den svenska köttbullen

Vad är det då för maträtter som man anser vara typiskt svenska? Det som många människor från andra länder tänker på när de hör talas om svensk mat är köttbullar; svenska köttbullar. Under en period ansåg många att köttbullen härstammade från Turkiet och att vi snappade upp denna under 1700-talet, men enligt mathistorikern Rickard Tellström så finns det inga belägg för denna teori. Den första gången som ordet “köttbulle” förekom i det svenska språket var under år 1755 i Cajsa Vargs kokbok, och Tellström menar att den svenska köttbullen utmärker sig med sin speciella kryddning och tillagning. Samtidigt finns det naturligtvis andra typer av köttbullar runt om i världens alla hörn, både i Europa och i arabvärlden.

Andra typiska svenska rätter

En traditionell svensk husmanskost kan bestå av exempelvis följande rätter: pannbiff med lök, potatis och sås, kokt torsk med potatis och äggsås, falukorv med stuvade makaroner, sill och potatis och raggmunk med lingon. Idag nöjer vi oss dock sällan med denna enkla mat och i vissa perioder tröttnar vi till och med på denna enkelhet. Då ändrar vi lite bland ingredienserna, och då och då händer det att man försöker sig på att tillaga en helt vegetarisk variant. En rätt som äts i de flesta hushåll idag är tacos, en rätt som inte alls härstammar från vårt land, men ändå har vi anammat den och tagit den in i våra hjärtan så till den grad att den idag känns som svensk husmanskost.

Sammanfattning

Med andra ord kan man säga att dagens svenska matkultur är salig blandning av influenser från hela världen blandat med vår egen traditionella husmanskost som härstammar från långt tillbaka i tiden. På den tiden var kosten betydligt simplare i de vanliga hushållen ute på landsbygden, och även för en stadsbo. Under krigstider var vi tvungna att anpassa oss till det som ransonerades för att maten skulle räcka till alla, men allt eftersom tiden och åren gick så fick vi olika inslag i kosten, som vi hämtade från andra länder och kulturer. Idag har vi rätter som äts i nästan alla svenska hem, men som egentligen inte alls har något med den svenska kulturen att göra.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *