Bästa museerna i Sverige

Det museum i Sverige som hade flest besökare 2017 var Vasamuseet på Djurgården i Stockholm. 1 495 760 personer kom för att titta på och lära sig mer om Vasaskeppet, katastrofen som blev en succé, Krigsskeppet Vasa förliste och gick till botten i Stockholm år 1628. Det bärgades 333 år senare och dess resa kunde fortsätta. Vasa är det enda bevarade sextonhundratalsskeppet i världen och helt klart värt ett besök.

Det svenska musikundret Abba är en del av den svenska nutidshistorien så passa på att besöka ABBA The Museum när du är i Stockholm. Museet finns på Djurgården i vår vackra huvudstad. På museet kan du titta på de berömda scenkläderna, guldskivor och alla originalprylar. Du kan sjunga de kända låtarna i Polarstudion och kliva upp på scenen tillsammans med Björn, Benny, Frida och Agneta. En sann musikupplevelse!.

Svenskarna älskar sina museer

Att svenskarna uppskattar sina museer visar den undersökning som Sveriges museer har låtit genomföra. 80 procent av svenskarna hade besökt ett museum senaste året jämfört med snittet i övriga EU länder som låg på 50 procent. De svenska museerna erbjuder en mångfald och upplevelser baserade på intressanta kunskaper. Samlingarna är välbevarade och intakta. Besökstoppen för de svenska museerna var 2017: 1. Vasa Museet. 2. Skansen. 3. Naturhistoriska riksmuseet. Alla tre finns i Stockholm.

Ett populärt utflyktsmål i Stockholm både för infödda och besökare är Fotografiska museet som med sin aktuella fotokonst och trevliga utställningar snabbt blivit ett måste vid ett Stockholmsbesök. Fotografiska är en svensk konsthall som finns vackert placerad i det stora tullhuset vid stadsgårdshamnen i Stockholm. Fotografiska har blivit en av världens största konsthallar för modern fotokonst. Museet har även en populär restaurang och en butik. Fotografiska har cirka 370 000 besökare per år.

Den enda kupolformade IMAX-biografen i Sverige

Naturhistoriska riksmuseet kan ståta med att vara Sveriges största museianläggning och här finns även det berömda planetarium som går under namnet Cosmonova som inrymmer den enda kupolformade IMAX biografen i Sverige. Naturhistoriska riksmuseet etablerades 1819 och hade 670 820 besökare under 2017. Museet rymmer ett flertal permanenta utställningar om människans och djurens historia på jorden, samt samspelet mellan människa och djur och framtidens klimat, som är ett aktuellt ämne.

Skansen är vida känt för sin allsång och med dess natursköna läge på Djurgården i Stockholm så är Skansen, efter Vasamuseet, det mest populära museet i Sverige. Skansen är ett friluftsmuseum som ger oss kunskap om den svenska historien och Sveriges kulturliv, fauna och djurliv. Skansen, som grundades 1891 av Artur Hazelius, har sedan starten varit ett populärt utflyktsmål för Stockholmare och turister. Sveriges själ i ett levande museum.

Prova på att vara pilot och styr en Airbus

Om du besöker Göteborg är ett bra tips att bege dig till Hisingen och göra ett besök på Aeroseum. Här finner du en spektakulär anläggning under jord som rymmer en utställning om flygplan och helikoptrar. Det finns en hel del roliga och intressanta interaktiva utställningar att utforska för den flygintresserade besökaren. Aeroseum passar utmärkt för barnfamiljen och en riktig höjdpunkt är att sitta 30 minuter i flygsimulatorn för en Airbus A300.

Är du intresserad av flygplan och ska till Linköping, då rekommenderar vi ett besök på flygvapenmuseet. Den svenska flyghistorian presenteras på ett mycket lärorikt och utmärkt sätt. De fint uppbyggda miljöerna presenteras i kronologisk ordning och det finns massor av trevliga aktiviteter för barn och unga. Restaurangen håller hög klass och det är gratis inträde. Så passa på och lär dig mer om den intressanta historien och njut av de många flygplanen.

Street Art – ett modernt museum

No limit Street Art Boras är ett modernt konstgalleri och en häftig upplevelse om du besöker Borås. Det är en fantastisk upplevelse att kunna promenera runt i småstaden Borås och njuta av gatukonst. Njut av skulpturer och muralmålningar och ta gärna en guidad tur. Varghuvudet på Sven Eriksson skolan är ett mästerverk och de flesta andra målningar är verkligen välgjorda och vackra. Roligt både för barn och vuxna att uppleva.

Nästan överallt finns det ett intressant museum

Om du är intresserad av u-båtar och historiska båtar är Marinmuseet på Stumholmen i den marina staden Karlskrona ett utmärkt val av museum. Mest uppmärksamhet och intresse har utställningen om u-båtar i allmänhet och den svenska u-båten Neptun i synnerhet fått. Marinmuseum passar både för vuxna och barn och det finns flera typer av marina krigsfartyg som man kan gå ombord på. Det finns även en butik och en lunchrestaurang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *