Att göra i Stockholm

Stockholm har en hel del att bjuda på, vilket egentligen inte är så konstigt – det är ju trots allt Sveriges huvudstad. Hit reser mängder av turister från världen över för att njuta stadens skönhet, både på sommaren och på vintern. Det finns helt enkelt alltid något att se eller göra, oavsett årstid. I denna artikel kommer vi att ge dig våra bästa tips på saker att göra i Stockholm.

Vi börjar lite smått med en självklar aktivitet för många, nämligen shoppingen. Stockholm bjuder på shopping i världsklass med många olika shoppinggator och shoppingcentrum. Den mest kända shoppinggatan är Drottninggatan, där du hittar allt ifrån välkända klädkedjor till inredningsbutiker och mysiga kaffehak. Lite längre ner vid Stureplan hittar du dyrare butiker, så som Chanel och Burberry, och vill du ha allt på samma ställe är shoppingcentret Mall of Scandinavia att rekommendera.

Det kungliga slottet och Gamla stan

När du tänker på sevärdheter i Stockholm är det kanske det Kungliga slottet som du tänker på först. Denna massiva och vackra byggnad ligger precis intill välkända Gamla stan med sina trånga gränder och kullerstensgator. Hit flockas turister för att beskåda byggnaden som är symbolisk för Stockholm. Kungen själv bor inte i slottet, utan på Drottningholm. Dock kan du enkelt se om han är i byggnaden – då hissas nämligen den svenska flaggan utanför.

Besöker du det kungliga slottet är det svårt att låta bli att ta en promenad i Gamla Stan. Denna lilla stadsdel kallas ofta för “Staden mellan broarna” och har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet. Här hittar du mysiga butiker, caféer och restauranger och känner du dig riktigt modig kan du anmäla dig för en spökvandring runt om i staden. En aktivitet som du sent kommer att glömma.

Intressanta museum

Självklart bjuder Stockholm på en mängd olika museum som kan vara väl värda ett besök. Vissa är till och med helt kostnadsfria att besöka, till exempel Moderna Museet som är beläget på Skeppsholmen. Där kan du njuta av intressanta och spännande konstverk och äta en bit mat. Samtidigt kan du passa på att ta en härlig promenad längs båtarna på vackra Skeppsholmen och njuta av vyerna över Stockholm stad.

Det finns två museum som är extra kända i Stockholm och det är naturligtvis Naturhistoriska Riksmuseet, där du även kan besöka Cosmonova, och Vasamuseet, där du kan beskåda det välkända regalskeppet Vasa som gick på grund år 1628. Andra spännande museum som går att besöka i Stockholm är såklart ABBA-museet som du hittar på Djurgården, Medeltidsmuseet och Tekniska museet. Varför inte planera en heldag med endast museumbesök? Roligt och kulturellt!

Gröna Lund och Djurgården

Gröna Lund är en självklar attraktion i Stockholm, både för barn och vuxna. Här kan du låta adrenalinet fylla din kropp och kittla dina nerver i mängder av fartfyllda åkattraktioner. En solig dag på Gröna Lund är svårslaget, varför inte köra en femkamp med ditt sällskap? Dessutom är Gröna Lunds placering inte annat än perfekt, du hittar nämligen denna nöjespark på natursköna Djurgården. Ett tips är att ta båten hit ifrån Slussen!

Djurgården bjuder dock inte bara på Gröna Lund, utan på en mängd andra sevärdheter. Dels är Djurgården en sevärdhet i sig – här kan du njuta av lugna promenader i en naturskön miljö och vyer över vattnet och Nacka. På Djurgården hittar du även en mängd mysiga restauranger och caféer och det är även här som välkända friluftsmuseet Skansen ligger med sin djurpark. En heldag på Djurgården kan alltså vara att rekommendera.

Sommar i Stockholms skärgård

Det finns få saker som slår sommar i Stockhom. Uteserveringarna är välfyllda och hela staden är fylld av färgglatt blomster. Men något som är extra fantastiskt under sommaren är Stockholms skärgård. Här kan du bland annat paddla kanot, vandra eller åka båt mellan olika öar och njuta av solens strålar på klipporna. Varför inte hoppa på en räkbåt och njuta av goda skaldjur medan du njuter av skärgårdens vyer?

Sammanfattning

Stockholm är en stad som bjuder på det mesta. Shopping i världsklass, mysiga barer, välfyllda restauranger och intressanta sevärdheter. Det spelar ingen roll när under året du besöker Stockholm, här finns det saker att göra året om. Självklart är sommaren som bäst, eftersom du då kan besöka skärgården och njuta av varma båtturer, men även vintern har mycket att bjuda på. Då är till exempel julmarknaderna i full gång. Välkommen till Stockholm!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *