twitter facebook instagram youtube

Hall of Fame

Svensk idrott bedrivs som en självständig demokratisk folkrörelse. Det pratas om ”den svenska (nordiska) modellen”. Enligt Riksidrottsförbundet (RF) engagerar sig cirka 600000 ledare varje år i idrotten. Totalt bidrar de med omkring 140 miljoner timmar till svensk idrott. 140 miljoner timmar.  De allra flesta jobbar dessutom utan lön, alltså gratis. Det är något unikt. Något vi bör vara rädda om.

Hade Sverige nått samma framgångar utan dessa fantastiska ledare? Tack Sverige anser att ledarna får för lite uppmärksamhet. Kanske kan de inte hyllas nog och det finns en anledning till att många kallas ”eldsjälar”. I Tack Sveriges Hall of Fame får idrottarna själva lyfta fram en ledare som gör en stor insats för svensk idrott. Låt de vara toppen på ett isberg som gör fantastiska insatser för Svensk idrott.

I varje avsnitt väljer veckans gäst en ledare till Tack Sveriges egen Hall of Fame. Listan hittar ni här.

 

Halloffame

 

 • Avsnitt #1- Stefan Holm:

Kjell Hällsten, Kils AIK

”Jag hade en ungdomstränare som heter Kjell Hällsten när jag började med friidrotten i Kil. Han var en sån där person som verkligen såg alla barn och ungdomar och som verkligen kunde skapa väldigt bra stämning omkring sig, både på träningar och tävlingar. Han var en riktig eldsjäl inom föreningen. Det är en person jag alltid kommer hålla högt och som jag alltid kommer ha som förebild som ledare.”
-Stefan Holm

 

 • Avsnitt #2- Jan-Ove Waldner:

Hyllar klubbarna generellt; Spårvägen BTK, Ängby SK, Falkenbergs BTK, Halmstads BTK med flera.

”Det finns massvis inom pingisen. Det är så många, jag vill inte ta någon, det är så många som har gjort så många grejer. ”
-Jan-Ove Waldner

 

 • Avsnitt #3- Joel Lundqvist

Conny Evensson

”Alla har betytt någonting så man skulle kunna sitta och räkna upp flera stycken. Conny Evensson hade en viktig roll när jag kom upp i Frölunda. Janne Karlsson, juniortränare i Frölunda. Kent ”Sudden” Bengtsson, en tränare som var med i Rögle trodde lite extra på mig och Henrik i ett tidigt skede.
-Joel Lundqvist

 

 • Avsnitt #4 – Niklas Edin: 

Peter ”Peja” Lindholm

”Efter sin långa karriär, att han tog steget att bli förbundskapten och ha en övergripande roll i svensk curling, som han har gjort i flera år nu på ett väldigt framgångsrikt sätt.”
-Niklas Edin

 

 • Avsnitt #5 – Marcus Hellner: 

Lars-Gunnar Pettersson

”Som sagt, det är många. Lars-Gunnar Pettersson i Gällivare tycker jag betydde mycket för mig under dom åren jag gick på skidgymnasiet där han var tränare.”
-Marcus Hellner

 

 • Avsnitt #6 – Helena Ekholm: 

Hans Nauclér

”En ledare vi hade i min klubb I21 IF som heter Hans Nauclér. Det var många år sedan han hade barn som tävlade i skidskytte men han håller i och drar in jättemycket sponsorer. Det är han som styr upp hela den där klubben och alla har alltid varit välkomna.”
-Helena Ekholm

 

 • Avsnitt #7 – David Rundblad:

Pierre Holmgren

”Det finns många men om jag ska gå tillbaka till tiden i Lycksele så är det Pierre Holmgren. Jag hade honom åren innan flytten till Skellefteå och han ställde upp som tränare, var på ishallen varje dag och hjälpte till. Det var mycket han som gjorde att jag fick chansen att åka till Skellefteå. ”
-David Rundblad

 

 • Avsnitt #8 – Tim Erixon:

Lasse Marklund

”Då säger jag Lasse Marklund och min farsa X:et (Jan Erixon). Jag säger väl dom två för det var dom som hade hand om en under den unga åldern. Jag tror man gynnas extremt mycket att ha kunniga ledare under ung ålder inför framtiden”
-Tim Erixon

 

 • Avsnitt #9 – Jörgen Jönsson:

Ronny Johansson & Stefan Bergqvist.

”Det är ju alla ungdomsledare i Rögle. Ronny Johansson, Stefan Bergqvist och sen var det några fler. Alla dom tillsammans har ju gjort mig till den jag är. Det är där jag la min hockeygrund och det var där jag fick min utbildning och utveckling. Utan deras förståelse, energi och ambition att vilja hjälpa till hade man inte blivit den man har blivit.”
-Jörgen Jönsson

 

 • Avsnitt #10 – Anna Holmlund:

Agneta Sillman.

”Jag får nog sätta upp min första fotbollstränare jag hade, hon heter Agneta Sillman. En fantastisk eldsjäl, hon gav allt till oss, skrek till oss på plan. Det engagemanget och den kärleken hon gav till oss i det laget det var helt otroligt. Jag har otroligt härliga minnen från den tiden, med det laget och med henne som ledare.”
-Anna Holmlund

 

 • Avsnitt #11 – Anders Södergren:

Rolf Nilsson.

”Jag tävlade för Östersunds skidklubb i många år och där är det en som heter Rolf Nilsson. Han har varit med i, jag vet inte hur många år, det är hur länge som helst. Som verkligen har lagt ned sin själ i klubben och jobbat stenhårt, och gör fortfarande. Börjar bli till åren men jobbar fortfarande på tävlingar och ställer upp. Det går inte att beskriva vad såna personer betyder och vad han har betytt för den föreningen.”
-Anders Södergren

 

 • Avsnitt #12 – Per Ledin:

”Jag tycker man stöter på så otroligt många, det är svårt, ingen nämnd ingen glömd.”
-Per Ledin

 

 • Avsnitt #13 – Lars Frölander:

Rolf Möller.

”Min första tränare Rolf Möller betydde väldigt mycket för mig, han var en person som gick in 100% i oss alla. Lyfte alltid fram det bästa i varje individ, man kände alltid att man blev sedd.”
-Lars Frölander

 

 • Avsnitt #14 – Niklas Jihde:

Ulf Hallstensson.

”Ulf Hallstensson som jag hade dels i Pixbo när vi vann 1 guld och sedan även i landslaget när vi vann VM-guld i Stockholm. Han och jag fick en väldigt bra kontakt och jag gillade hans ledarstil. Skulle han höra det här skulle han bli alldeles för kaxig dock, vi har en speciell jargong men riktigt bra tränare.”
-Niklas Jihde 

 

 • Avsnitt #15 – Hampus Lindholm:

Peter Elander & Bert Larsson.

”Peter Elander och Bert Larsson, det är väl dom två som verkligen har hjälpt mig att bli den jag är idag som hockeyspelare. Riktigt bra grundträning och dom där skridskoövningarna man körde innan varje pass kanske inte var så roliga när man var mindre. Det tackar man dom mycket för idag. Det är väl dom två jag har jättemycket att tacka för.”
-Hampus Lindholm

 

 • Avsnitt #16 – Magdalena Forsberg:

”Ideella ledare, det finns ju massor. För mig när jag var liten, min mamma var ju ledare, fantastisk skidledare. Min morbror Ola Westlund var ledare och hjälpte mig med skidorna, det betydde fantastiskt mycket för mig när jag var ungdom och junior. Ingen nämnd, ingen glömd mer då, men det finns fantastiska ideella ledare som lägger ned otroligt med tid på Sveriges ungdomar och även äldre idrottare. Kanske även är viktiga personer när man har det svårt i livet.”
-Magdalena Forsberg

 

 • Avsnitt #17 – Anders Svensson:

”Jag har alltid varit väldigt förtjust i Peter Wettergren som vi har haft som assiterande tränare i Elfsborg under herrans massa år nu innan han lämnade för FC Köpenhamn. Jag tycker han är en fantastisk fotbollstränare och människa.”
-Anders Svensson

 

 • Avsnitt #18 – Carl Johan Bergman:

”Jag har alltid varit i kontakt med såna eldsjälar genom hela livet. Det är ju dom som bygger vår idrott. Ingen av ungdomstränare jag har haft har varit avlönade, det är ju för att dom vill hjälpa till, dom har en målsättning att hjälpa. För mig var ju då friidrotten det första och då var det Peter Åkerström som var drivande under den grejen.”
-Carl Johan Bergman

 

 • Avsnitt #19 – Thomas Enqvist:

”Både Lasse Hamberg och Mikael Stripple. Lars Hamberg finns tyvärr inte med oss längre, han gick bort i cancer tyvärr.  Mikael Stripple som nu jobbar på Good to Great akademin och dom har betytt otroligt mycket för mig. Typexempel på två fantastiska idrottsledare.”
-Thomas Enqvist

 

 • Avsnitt #20 – Johan Davidsson: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #21 – Mats Wilander: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #22 – Nicklas Lidström: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #23 – Björn Ferry: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #24 – Rikard Grönborg: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #25 – Jörgen Persson: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #26 – Bojan Djordjic: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #27 – Olof Lundh: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #28 – Magnus ”Mange” Johansson: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #29 – Rickard Wallin: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #30 – Christian Olsson: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #31 – Lasse Granqvist: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #32 – Pär Arlbrandt: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #33 – Johan Petersson: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #34 – Pelle Edberg: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #35 – Sanny Lindström: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #36 – Håkan Loob: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #37 – Per-Johan ”Pebben” Axelsson: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #38 – Harald Lückner: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #39 – David Ekholm: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #40 – Thomas Ravelli: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #41 – Håkan Södergren: 

Uppdatering pågår.

 

 • Avsnitt #42 – SPECIAL: Rikard Grönborg och Johan Garpenlöv om WORLD CUP.

Inget hall of fame denna veckan, tyvärr.